Tłusty ptaszek

Sierpień to bez wątpienia miesiąc kojarzący się z gorącym wakacyjnym słońcem, złotymi łanami zbóż, wakacyjnymi podróżami i letnim wypoczynkiem. Dla ptaków zaś, jest to już początek jesieni i związanych z nią przygotowań do jesiennej wędrówki. Poprzez intensywne żerowanie, ptaki odkładają zapasy tłuszczu, który zostanie wykorzystany jako energia w czasie dalekiego lotu. Ornitolodzy badający kondycję migrujących ptaków opracowali kilka kluczy służących do jej oceny. Najbardziej znana i najczęściej wykorzystywana jest 9-stopniowa skala otłuszczenia. Na czym ona polega? Otóż u większość ptaków skóra jest na tyle cienka i przezroczystą, że prześwitują przez nią narządy wewnętrzne. Po rozdmuchaniu piór na brzuchu widać np. wątrobę, jelita ptaka oraz odkładający się pod skórą żółty tłuszcz. Skala otłuszczenia określa więc ilość zgromadzonego tłuszczyku w określonych miejscach. Tłuszcz gromadzony pomiędzy obojczykami ptaka, widoczny pomiędzy jelitami i na bokach to kolejne poziomy na skali otłuszczenia. Ptaki nieposiadające żadnych zapasów tłuszczu naturalnie spadają na pozycję 0 skali. Zaś ptaki, u których tłuszcz pokrywa cały brzuch, klatkę piersiową i boki ciała, otrzymują 9 pkt. Takie tłuste ptaszki spotyka się przeważnie późniejszą jesienią, gdy już nie na żarty wyruszają w podróż.

Ze względu na szybką przemianę materii, ptaki równie szybko gromadzą tłuszcz jak i go spalają. Dlatego ciągły dostęp do pokarmu jest dla nich kluczowy. Zimą dla wielu ptaków ilość dostępnego pożywienia jest znacznie ograniczona, a dni są zbyt krótkie aby mogły się dostatecznie najeść. Są to jedne z najważniejszych powodów, dla których ptaki podejmują coroczne migracje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *